Under lördagen besökte strax under sju hundra personer smygpremiären för Tabergsådalens kulturhus på bruksområdet i Norrahammar.

Foto: Peter Nyberg Mollung

Kulturhuset invigdes med tal av Kulturnämndens ordförande Lena Sumedrea som förklarade huset öppnat. Sumedrea talade om kulturhuset som ”ett monument av gemenskap och kulturell rikedom, en plats för idéer och konstnärer att mötas och kulturen att frodas. Konst och kultur är själens språk och hjärtats röst i ett samhälle något som stärker vår identitet och vår sammanhållning”.

Lena Sumedrea, ordförande i kultur och fritidsnämnden talade om kulturhuset som ”ett monument av gemenskap och kulturell rikedom”. Foto: Peter Nyberg Mollung.

Föreningens ordförande Camilla Nyberg Mollung tog vid och berättade om lokalerna som under våren består av två utställningsrum, och ett par mindre rum för workshops. Det större rummet kommer att omvandlas till ateljéer för konstnärer under sommaren och till hösten hoppas man ha fått ekonomi att ställa i ordning verkstäder för keramik, textil och bildskapande. I verkstäderna satsar man på att skapa eftermiddagsaktiviteter för barn och unga som vill ha kreativa fritidssysslor. Nyberg Mollung talade även om visionen om att så smångingom skapa fler produktionsplatser och residensbostäder åt professionella konstutövare i alla konstformer och att de hoppas kunna öppna en ordentlig scen för gästspel från exempelvis Riksteatern och lokala teatergrupper.

Camilla Nyberg Mollung berättade om verksamheten. Foto: Peter Nyberg Mollung.

Idag på öppningsdagen hade man testat detta genom att låna en stor yta inne i de gamla industrilokalerna för att inhysa cirkusen Chevalier med Race Horse Company från Finland, ett samarrangemang med Jonk! scenkonst. Till alla barns glädje, och en del vuxna fanns det popcorn och sockervadd till försäljning och cirkusen var kostnadsfri, något som kulturhuset eftersträvar i alla sina event för att alla ska ha möjlighet att komma.

Chevalier med Race Horse Company underhöll barn och vuxna. Foto: Peter Nyberg Mollung.

Under våren har föreningen arrangerat flera namnkunniga författare i litterära event och då fått hjälp med lokal av Norrahammars industrimuseum som var en av många som Camilla tackade under sitt tal. Stor uppskattning riktades även mot kommunen som bidragit både ekonomiskt och med utvecklande stöd för att få verksamheten att växa.

Utställningarna som tar plats i de båda rummen och som kan ses de närmaste fem helgerna är del av projektet Att gestalta en bygd konstnärligt och är finansierat med medel från Kulturrådet och kommunen. Det är föreningens alldeles nytillträdda sekreterare Annefrid Sjöman som tillsammans med sin syster Hanna Svensson som har sin utställning Floralt förd i det permanenta utställningsrummet. Annefrid står för färgglada levande tryck i form av randiga damer i stora fladdrande kläder. Hennes inspiration till bilderna kommer från den välkände Jönköpingskonstnären Magnus Blomdahl och från hennes egen mamma. Bilderna är en del av en sorgeprocess under mammans hastiga sjukdom och nyliga bortgång. Hanna Svensson ställer ut keramiska verk i form av små sticklingsbehållare, krukor, vaser och hus, men även stora behållare i form av vaser. Hon arbetar både med att dreja och bygga sina alster. Systrarnas utställning är mycket samstämmig och ser nästan ut att komma ur samma källa med sina färger och former.

Fredrik Mauler, Peter Nyberg Mollung, Hanna Svensson, Camilla Nyberg Mollung, Annefrid Sjöman och Michael Angle Oh!. Foto: Hjalmar Bergman Mollung.

Den andra utställningen står Michael Angle Oh! och Fredrik Mauler för. Deras färgsprakande husvagnsinstallation Working for Vacation är en spännande upplevelse och inget som någon tidigare sett vare sig inuti eller utanpå en husvagn. De arbetar mycket med återbruk och drivved som de omformar till nya skulpturala objekt.

Utställningarna är öppna på helgerna klockan 11–14 till och med 9 juni men möjlighet för visningar i veckorna finns och man välkomnar skolor och förskolor att komma på besök. Föreningen arbetar som sagt för att skapa fritidsverksamhet för barn- och unga men de understryker att de även kommer att satsa på workshops för vuxna och att det kopplat till de två utställningarna som nu finns i huset kommer att hållas workshops som man kan anmäla sig till på plats eller på deras hemsida.

Lämna ett svar