Möt tre eldsjälar som personifierar DIY-mentaliteten: Nicko Smith, Magnus Grehn och Peter Nyberg Mollung på biblioteket i Tranås den 6 juli 12:00-12:45.

Do It Yourself har länge varit en mentalitet i Småland och den förstärktes av punkens och proggens inkluderande synsätt vilket under 2000-taletsmittade av sig på litteraturen. I takt med att de tekniska och ekonomiska möjligheterna förstärkts, både för formgivning och tryckning, har mängden småförlag och fanzines/bloggar/hemsidor för litteratur ökat.

Till följd av utvecklingen samtalar Nicko Smith, Peter Nyberg Mollung och Magnus Grehn om att skapa sina egna förutsättningar i litteraturen.  

Nicko Smith har under flera år arbetat ut sin webbsida nickopoet.com till en tidskriftsliknande struktur med krönikor, recensioner och intervjuer samt egna dikter. Webbsidan belyser individen Nicko Smiths enastående passion för poesi. Litteraturkritikern Björn Kohlström föreslår i en recension att Nicko Smith borde få medalj av kungen för sitt idoga arbete.

Magnus Grehn arbetar med Magnus Grehn Förlag och har varit med i skapandet av Litteraturcentrum >kvu. Från början gav Magnus Grehn ut enstaka häften med översättningar men han har de senaste åren tillsammans med konstnären Karl Larsson både ökat takten i utgivningen och stiliserat formen på böckerna. Han är en av de flitigaste klassiska utgivarna av poesi och översatt poesi i Sverige. Samtidigt bygger Magnus Grehn strukturer för andra utövare genom Litteraturcentrum >KVU.

Peter Nyberg Mollung grundade tillsammans med kollegan Peter Björkman tidskriften Populär Poesi som 2014 nominerades till Sveriges bästa kulturtidskrift. Han har tillsammans med andra arbetat fram det litterära spåret inom Kultivera och arbetade under fem år som den första litteraturutvecklaren i Jönköpings län. Just nu arbetar han tillsammans med Camilla Nyberg Mollung och Annefrid Sjöman med att utveckla Tabergsådalens kulturhus.

Välkommen att ta del av Nicko Smith, Magnus Grehn och Peter Nyberg Mollungs tankar om litterär DIY på biblioteket i Tranås den 6 juli 12:00-12:45.

Lämna ett svar