Efter ett drygt års väntan kan Tabergsådalens kulturhus äntligen öppna dörrarna till sina nya lokaler på Hammarvägen 39 i Norrahammar. Det gör vi med dubbla konstutställningar och käpphästcirkus för barn (och vuxna) över fyra år. Under dagen lovar vi er jonglering och akrobatik, både fysiskt och intellektuellt.

Dörrarna öppnas klockan 11:00 den 27 april. Då kan du kliva in i den nyrenoverade utställningssalen där vi kommer att ha scen och uppträdanden. Men under smygpremiären är den vigd åt systrarna Annefrid Sjöman och Hanna Svenssons utställning Floralt förd. Annefrid Sjöman (länk till hennes Instagram) arbetar med målningar och illustrationer

– Denna gång har jag enbart använt min ritplatta som medium och tryckt bilderna som gicleé tryck, en teknik som kan säga är högkvalitativa reproduktioner av den digitala ursprungsbilden, berättar hon.

Hanna Svensson (länk till hennes Instagram) arbetar framför allt i lera med tryck från naturen.

– Jag har arbetat med att kavla, egengjorda gipsformar, och modellerat blommor i olika varianter som jag senare har dekorerat mina alster med, berättar Hanna.

Det gemensamma fundamentet i naturen kommer att brytas när besökarna kommer in i den inre salen där Fredrik Mauler (länk till hans Instagram) och Michael Angle Oh! (länk till hans Instagram) aka The Mountain Overground  Movement arbetat med det gemensamma verket Working for Vacation de senaste veckorna.

– Vi kände tydligheten, vårt ursprung historiska dna; kulturella samlingsvärderingar, att vi inte ville fängslas av industrialism från dåtidens och kommande generationer, in i en outforskad framtid av ofullständig mening och maktlöshet. Vi ville ge hopp, säger Michael Angle Oh!.

Arbetet började med att de drog in en gammal husvagn i lokalen och ville hissa upp den två meter så att de kunde bygga en scen under. Men taket tog emot.

– Drivkraften är själva möten mellan konstverket och publiken, visuellt och fysiskt. Där betraktaren är lika viktig som verket, säger Fredrik Mauler.

Husvagnen är kvar under smygpremiären men nydesignad av konstnärsgruppen.

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Lena Sumedrea kommer att inviga utställningarna och kulturhuset genom ett tal, varefter konstverk och konstnärer presenteras av Tabergsådalens kulturhus ordförande Camilla Nyberg Mollung.

Ännu längre in i lokalerna, bortom det som kommer att fungera som kulturhus får alla över fyra år en cirkusupplevelse. Käpphästcirkusen Chevalier är en oemotståndligt charmig hyllning till den klassiska cirkusen. Med inspiration från stumfilms-eran och den traditionella cirkusen genomför cirkusdirektören Kalle Lehto akrobatiska, jonglerande och spännande balansakter tillsammans med sin lilla trupp med käpphästar. Föreställningen är gratis men du behöver skaffa fribiljetter här: Chevalier.

Programmet för dagen

11:00 Öppning av dörrarna till Tabergsådalens kulturhus

12:00 Invigningstal av Lena Sumedrea, ordförande i kultur och fritidsnämnden
Camilla Nyberg Mollung presentaterar konstnärerna i de två utställningarna: Fredrik Mauler & Michael Angle Oh! samt Annefrid Sjöman & Hanna Svensson

14:00 Chevalier med Race Horse Company, käpphästcirkus för hela familjen men från fyra år. Föreställningen är gratis men du får en biljett genom att skriva upp dig och dina barn på en lista här: Chevalier

Så varför bara en smygpremiär? Det inre rummet, verkstaden, behöver renoveras och göras om till en lokal för möten och workshops, men det sker först efter sommaren. Sedan kan vi ha en ny fest. Och en ny, absolut premiär.

Lämna ett svar