Datum: 12 september
Tid: 18:00-20:30
Plats: Tabergsådalens kulturhus
, Hammarvägen 39, Norrahammars bruk
Strömning: https://join.skype.com/D5K3iqM8V3wg

Den 12 september kommer en av Sveriges mest lovande debutanter till Tabergsådalens kulturhus: Zhiwar Rashid. Under mullbärsträdet är en debut som berör stark och handlar om värdet av att ha en personlig historia.

2002 flydde Zhiwar Rashid som 14-åring från Kurdistan tillsammans med sin familj. I Sverige öppnade sig enormt möjligheter till studier, läsning och skrivande. Han började arbeta som socialsekreterare men blev utbränd och i det hav av tid som plötsligt öppnade sig ville han bara skriva. Zhiwar Rashid kom in på legendariska skrivarlinjen på Biskop Arnö och förstod att det han skrivit under sjukdomsperioden sannolikt var en roman.

Huvudkaraktären i Under mullbärsträden, Azad, har en liknande bakgrund. Han flyttar i bokens början ifrån sin mamma i Vårgårda för att studera till socionom i Östersund. Inom sig har han en längtan efter att börja om från noll där ingen känner honom. Men de yttre kännetecknen som rasifierar honom leder tillbaka till hans kulturella bakgrund och han upptäcker att moderns livshistoria blir allt viktigare för honom, trots eller just för att hon inte vill beröra den.

Ett centrum för allt som Zhiwar Rashid arbetat med är den avskyvärda tragedin i Halabja där Turkiet gasade ihjäl en hel stad. I den fiktiva världen flyr Azads mamma till ”världens vackraste by”, Bnko. Där blir hon omhändertagen av en kvinna, Shama, och föder Azad. Följaktligen finns två berättelsenivåer i boken: Azads och hans mammas.

På Norstedts hemsida berättar Zhiwar Rashid om arbetet med boken: ”Jag har skrivit över 7000 sidor som jag sedan har kokat ner till denna roman så det är också en väldigt ineffektiv arbetsmetod. Jag har tagit fika med karaktärerna, firat deras födelsedagar och varit på deras begravningar osv i skrivandet. Så på ett sätt började hela romanen med att den skulle vara en novell på tio sidor men så svällde den. Fiktionen tog över och sprängde alla begränsningar. Det är oftast när jag släpper kontrollen och bara låter varje ord att få plats på skärmen som jag också känner något för det jag skriver. De finaste meningarna som jag gillar själv har oftast uppkommit i slutet av en lång arbetsdag.”

Boken har blivit mycket väl mottagen. I Aftonbladet slutar recensenten Nioosha Shams sin text med att skriva: ”Ett drygt dygn efter att ha läst ut Under mullbärsträdet står jag precis som Azad vid vattenbrynet i Östersund och stirrar ner i det mörka djupet. De sista tjugo sidorna läste jag genom en suddigt filter av tårar. Jag längtar tillbaka till värmen hos kvinnorna i Kurdistan, men är precis som Azad lämnad åt mitt öde framför det mörka, kalla som också måste kallas för hem.”

Välkommen att möta Zhiwar Rashid i Tabergsådalens kulturhus, den 12 september, 18:00-20:30.

Läs mer om Zhiwar Rashid och Under mullbärsträdet på Norstedts hemsida: På promenad med Zhiwar Rashid

Lämna ett svar