Lördagseftermiddagen den 25 november kunde du tillbringa med Ewa Klingberg, förlaget Historiska Medias drottning i feelgood.

Hennes skrivande tog fart med en möbel. Egentligen var det Ewa Klingbergs dotter som hade skaffat den men författaren blev så fascinerad av möbeln att hon ville ta reda på vem som ägt den tidigare och vilken dess bakgrund var.

– Men en möbel är en dålig karaktär, berättar Ewa Klingberg.

Så i stället placerade hon den i en paradvåning på Vättergatan 4 i Huskvarna och skapade därefter sin första historiska feelgood och det första delen av Huskvarnasviten.

Under en timme får deltagarna i evenemanget på Norrahammars bibliotek, både de fysiska i rummet och de som medverkar virtuellt veta en hel del om författarens skrivande av sina böcker. Och det är ett imponerande författarskap, in alles runt 30 böcker, de flesta i klassiska bokformat men många också i talboksformat tillsammans med dottern Hanna Åhman.

Ewa Klingberg berättar att miljöerna är viktiga för henne och att hon strävar efter att levandegöra dem snarare än att få dem korrekta. Det lyckas. Då och då är det människor som söker efter platser som bara finns i Ewa Klingbergs fantasi. Den ytterst populär serien om begravningsbyrån Tranan ledde till att en av läsarna letade upp det kafé i Tranås som står omskrivet i boken och sedan följde anvisningarna till stranden fyra kilometer utanför Tranås där huvudpersonen ska bo.

– Men huset finns bara i mitt huvud, berättar Ewa Klingberg.

Ofta försöker Ewa Klingberg förnya sig, till exempel genom att gå in i deckargenren. Men hon betonar att det är mysdeckare, lite som Morden i Midsomer. De tre deckarna som hon skrivit har sin utgångspunkt i Värnamo och handlar om journalisten Niklas som reder i gamla autentiska händelser i staden.

– Men givetvis skruvar jag till det ordentligt.

Författaren har också utmanat sig själv genom skriva en julkalender, som också är den sjätte delen i Huskvarnasviten: Frostiga rosor och kryddat vin. Som fysisk bok kan man läsa ett kapitel om dagen och om man inte kan hejda sig hela direkt, men som strömmande bok kommer ett kapitel om dagen.

Författaren är utomordentligt populär och ligger högt på bibliotekens utlåningslistor. Det har gjort att hennes förlag Historiska Media utsett henne till sin feelgooddrottning över Småland, vilket rent praktiskt innebär att hon är den enda från förlaget som skriver om området.

Efter fika med kaffe och kladdkaka fortsatte Ewa Klingberg berätta om hur hon arbetar med karaktärer och miljöer. Hon berättade om perspektivet och att det är viktigt att veta hur ofta en karaktär besökt en plats. Vad man ser och inte ser där blir annorlunda beroende på förutsättningarna och beroende på vilken sinnesstämning som en människa är i.

Författaren hade under sitt besök iklätt sig sin karaktär Felicia, som åkte bil genom Tabergsådalen till en jobbintervju och stannade till vid bruket, hörde ån och såg Folkets hus. I ett specialskrivet stycke läste Ewa Klingberg om Felicias besök. Besökarna fick sedan försöka skriva egna berättelser.

Lördagen den 2 december mellan 10:00 och 12:00 kommer Peter Nyberg att finnas på biblioteket för att ledsaga skrivande i samma metod som Ewa Klingberg. Även om du inte var med på författarbesöket är du välkommen till den uppföljande workshopen.

Bild & text: Peter Nyberg

Lämna ett svar