Annefrid Sjöman. Foto: Peter Nyberg Mollung
Hanna Svensson. Foto: Peter Nyberg Mollung

Mellan den 27 april och 9 juni ställer systrarna Annefrid Sjöman och Hanna Svensson ut sin Floralt förd. Utställningen har det florala gemensamt men medan Annefrid arbetar med ritplatta och gicleétryck använder Hanna lera och experimenterar med glasyrer.

Namnet på utställningen kommer från att de visuella uttrycken för både Annefrid Sjöman och Hanna Svensson som, trots olika konstnärliga tekniker, handlar om det florala. För Annefrid Sjöman började det i entrén på länssjukhuset Ryhov.

– Mina randiga damer uppstod ursprungligen som en hommage till Huskvarnabördige konstnären Magnus Blomdahl vars uttryck jag är särskilt förtjust i.  Några av Blomdahls verk hänger i entrén på Ryhovs sjukhus där jag under senvintern och tidig vår passerat många gånger när jag besökte min mor på onkologen, säger hon.

Hanna Svensson menar att hennes främsta inspirationskälla är naturen, inte minst för att hennes ateljé ligger vid Svansjön i Bottnaryd. Att arbeta konstnärligt blir för henne ett sätt att föra in naturens lugn och styrka i en kreativ process och därigenom få ett genuint och nära uttryck.

– En slags hyllning till naturens organiska kaos, där asymmetrier tillsammans skapar harmoni. Mjuka former, struktur och färgkomposition fascinerar mig allra mest, vilket har blivit ett signum för mitt konstnärliga språk.

Även om de båda arbetar intuitivt och experimenterande med sin konst finns olika sätt att utforska materialet.

– Jag är spontan, säger Annefrid Sjöman. Kastar mig handlöst mellan genrer, material och uttryck. Det kan vara lätttillgängligt och illustrativt men lika gärna svart och abstrakt. Jag sätter mig aldrig framför staffliet eller ritplattan och har en strukturerad plan vart det ska landa. Jag följer alltid en omedveten och spontan kreativ ström. Jag måste skapa varje dag. Det är en del av min persona, att hålla skapandet i progression är livsuppehållande för mig.

Hanna Svensson har återupptäckt drejning och som en följd av det har hon i arbetet med utställningen experimenterat med olika typer av glasyrer, något som har varit krävande för tålamodet, men också resulterat i en fördjupad kunskap om dess komplexitet och utmynnat i färgsprakande verk.

–  Sammanfattningsvis har mitt arbete med konsten på denna utställning varit en process där jag har utforskat och utmanat både tekniska och konstnärliga gränser. Genom denna experimentella process har jag skapat en samling verk som inte bara speglar mina konstnärliga ambitioner utan också min ständiga strävan efter personlig och professionell utveckling, säger Hanna Svensson.

Båda systrarna har länge varit en del i Jönköpings konstvärld och beskriver den i relativt positiva ordalag men menar att det finns möjligheter att utvecklas.

– Jönköpings konstvärld, utgörs av alla konstnärer tillsammans med ett antal gallerier och konstnärsdrivna utställningsplatser. Dessa anser jag erbjuder flera konstnärliga uttryck och ger många konstnärer möjlighet att visa upp sitt arbete och berika stadens konstscen. Dock anser jag att Jönköping kan bättre och jag ser verkligen fram emot att se hur Tabergsådalens kulturhus kommer att berika konstscenen med sin etablering i Norrahammar. Jag tror att kulturhuset kommer att tillföra ännu mer mångfald och kreativitet till området, säger Hanna Svensson.

Annefrid håller med:

– Det finns en hel del att göra här. Jönköping har fantastiska kulturnoder som Österängens konsthall och Tabergsådalens kulturhus som frenetiskt arbetar för att lyfta och stötta konstvärlden men jag skulle önska ett mer övergripande engagemang.

– Det är alltid spännande när nya kulturinitiativ tar form, och jag är övertygad om att det kommer att skapa fantastiska möjligheter för både konstnärer och allmänheten och (inte minst jag själv) att delta och njuta av konst och kultur på nya sätt, fortsätter Hanna Svensson.

Slutligen, vad är konst för dig?

– Strävan efter en meningsskapande dialog mellan form, färg och teknik utifrån en emotionell resonans, säger Hanna Svensson.

– Konst är livet, säger Annefrid Sjöman.


Vill du se tidigare konstverk, här är systrarnas Instagramkonton:

 Annefrid Sjöman

Hanna Svensson

Lämna ett svar