Foto: Peter Nyberg Mollung

Under måndagskvällen genomförde Tomas Bannerhed en intim och själfull skrivarskola på Sagan i Jönköpings stadsbibliotek.

I grunden hade Tomas Bannerhed tre råd att ge.

  1. Var noga med att rensa tidsadverbialen. De signalerar att författaren vet mer än läsaren, vilket positionerar dem mot varandra.
  2. Gestalta! Visa fram vad som ska sägas men berätta det inte. På det sättet kommer berättelsen närmare den som läser.
  3. Berättarperspektivet. Tänk noga igenom vem det är som för ordet i texten. Även berättarrösten kan skapa distans om den inte är trovärdig.
Foto: Peter Nyberg

Fundamentet i samtalet var Tomas Bannerheds bok Korparna, som tog 10 år att skriva. Han berättar att efter en 30-årskris. Han insåg att den akademiska karriär som han utstakat till sig själv för att vara duktig gav honom mardrömmar, varför han började på skrivarlinjen vid Biskops-Arnös folkhögskola.

Efter skolan tillbringade han fem år i en rivningsetta, hela tiden maniskt skrivande på sin roman. När manuset till sist var klart levererade han det personligen till 14 förlag och avkrävde dem kvittens.

Foto: Peter Nyberg Mollung

Under workshopen berättar Tomas Bannerhed att de tio åren var oerhört lärorika och att han hela tiden arbetade i mindre fragment för att ha överblick över scenerna. Och han berättar om vad han skulle ta fasta på i Tabergsådalen: Tabergs gruva, spisarna och industrin i Norrahammar, fladdermössen, berget och ån. För så har han själv gjort i sina böcker, tagit fasta på det som är nära, jordbruket han växte upp i och hur odlingslandskapet miljöerna förändrades från hans farfar och farmor till hans egen livstid.

Foto: Peter Nyberg Mollung

Efter workshopen fortsatte Tomas Bannerhed in i Focus där en större publik mötte honom i det att han skulle hålla ett samtal anordnat med Naturskyddsföreningen. Även här lyste Bannerheds passion för fåglar igenom, något som väcktes i skrivandet av Korparna. Men inte så att han prickar av fåglar utan mer som naturupplevelse grundat i ljus, natur och närvaro.

Lördagen den 4 maj håller Tabergsådalens kulturhus i en workshop i Tomas Bannerheds anda i sina lokaler på Hammarvägen 39. Dit är alla, även de som inte deltog under måndagen, välkomna!

Lämna ett svar