NÄR
12 april 2025
14:00 Författarsamtal med Björn Kohlström
15:00 Fika
15:30 Workshop i skrivande med Jerker Virdborg

VAR
Tabergsådalens kulturhus, Hammarvägen 39 i Norrahammar (g:a bruket)
Zoom:  https://ju-se.zoom.us/j/3992066586

HUR
Fri entré, fika till självkostnadspris


Lördagen den 12 april kommer Jerker Virdborg till Tabergsådalens kulturhus. Under en timme samtalar han med Björn Kohlström och efter en fikapaus driver han en workshop i skrivande.

Jerker Virdborg föddes den 8 oktober 1971 i Lindome, Göteborgs och Bohus län. Han debuterade 2001 med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges mest framstående författare

Virdborgs verk kännetecknas av en unik stil där miljöerna spelar en central roll för att skapa stämning. Han använder sig av detaljerade miljöbeskrivningar för att bygga upp en känsla av oro och osäkerhet. I Skyddsrummet Luxgatan skildrar han ett skyddsrum på Lilla Essingen i Stockholm där människor samlas under hot från ett onämnt krig. Den klaustrofobiska miljön förstärker känslan av utsatthet och rädsla.

Ofta är miljöerna dystopiska och krisdrabbade, vilket förstärker de teman han utforskar, såsom överlevnad och mänsklig utsatthet. Genom att placera sina berättelser i välkända svenska miljöer, som småstäder och skärgårdar, vilka förvandlas till hotfulla platser, skapar han en stark kontrast mellan trygghet och fara. Detta gör att läsaren kan relatera till berättelserna och känna en starkare koppling till karaktärernas upplevelser. Inte sällan fungerar miljöerna som en katalysator för handlingen. I Svart krabba är den farliga färden över svaga havsisar en central del av berättelsen och påverkar karaktärernas beslut och interaktioner.

Hans berättelser innehåller ofta nedtonade övernaturliga inslag och diffusa hot, vilket ger dem en särskild nerv och intensitet.

Bland hans mest kända böcker finns ”Svart krabba” från 2002, som handlar om en grupp soldaters farliga färd över svaga havsisar mitt under ett krig. 2022 släpptes en filmatisering av boken med Noomi Rapace i huvudrollen på Netflix och den har prisats av Tidningen VI och Sveriges Radios romanpris. Mannen på Trinisla, från 2007, skildrar några febrigt heta sommardagar på den bohuslänska ön Trinisla. Karaktärerna gestaltas på ett komplext och ingående sätt vilket ger läsaren en närvarokänsla som både blir igenkännande och kuslig genom det mystiska händelserna som driver läsningen framåt.

Den nyligen utkomna Bro bro handlar om Edvard Lönn, en gymnasist som en tidig söndagsmorgon barrikaderar en bro i en liten stad som en gång utgjorde gränsen mellan Danmark och Sverige. Edvard har med sig proviant och en yxa, och han hugger ett hål i bron som han sedan bevakar med ett hemgjort elstängsel av taggtråd

Romanen utforskar teman som ensamhet, besatthet och gränser, både fysiska och mentala. Edvard är en komplex karaktär som kämpar med inre demoner och en önskan att imponera på sin lärare Eva Hansson med en uppsats om den medeltida bro som han menar en gång funnits på platsen. Berättelsen varvas med fragment ur Edvards uppsats och fakta om broar, vilket skapar en intressant mix av fiktion och verklighet

I Jönköpings-Posten summerar Kristian Ekenberg boken:

Bro, bro är en mycket obehaglig roman som i sin huvudperson hittar en ung man som tycks vara utklippt från tidsandan i en tid när många har sina egna sanningar och alternativa fakta.

I ynglingens hjärna är han den som han önskar vara, och när denna illusion riskerar att krackelera kan vad som helst hända. När livslögnen hotas lurar våldet i ögonvrån.

Lämna ett svar