Under tre veckor arbetar Kethya Ngoy Musala och Emma Stedt som författare. Deras uppgift är att driva ett personligt skrivprojekt och skriva en text om Norrahammar.

Kethya Ngoy Musala och Emma Stedt utanför Industrimuseet i Norrahammar. Foto: Peter Nyberg

­‒ Jag skulle verkligen rekommendera Platsens författare till andra unga, säger Emma.

Emma och Kethya tycker att det är ett lugnt och skönt arbete. Vid elva kommer de till Industrimuseet i Norrahammar där handledarna och författarna från Tabergsådalens kulturhus Camilla Mollung och Peter Nyberg möter upp. Tillsammans sätter de sig i museets kök där de tillbringar arbetsdagen fram till klockan 15. Om det inte är bak av ostkaka i köket, den dagen fick ungdomarna sitta på vindskontoret.

Berättelserna som Emma och Kehtya skriver kommer att publiceras i en antologi tillsammans med de andra ungdomarna i länet som under sommaren arbetar som författare.

‒ Min berättelse är en dystopi och handlar om en framtid när människor uppfostras av AI. Men en av människorna reser tillbaka till 40-talet i Norrahammar och läsaren får tillsammans med karaktären uppleva hur det var då, berätta Emma.

Framför allt tycker hon att den inledande övningen under arbetet som Platsens författare var givande. De fick skriva fritt under någon timme utifrån några givna instruktioner. Men det viktiga var att få ur sig en berättelse inte att texten blev kvalitativ. Efteråt har hon blivit medveten om att texterna kan justeras tills de blir bra.

‒ Jag skriver om en kille och en tjej som upptäcker saker i Norrahammar. Tjejen är lite äldre och lär killen att skriva och läsa, berättar Kethya.

Ingen av ungdomarna vill arbeta som författare men båda tänker att det skulle vara en givande hobby eller deltidssysselsättning.

‒ Jag vill arbeta med människor. Det skulle bli för ensamt att sitta hela dagen hemma med min dator, säger Emma.

De tycker att det har varit en inspirerande miljö på Industrimuseet och gillar att de själva får styra hur de vill lägga upp sina dagar.

‒ Vi gör något vettigt under sommarlovet och utvecklar samtidigt vårt skrivande inför skolan. Samtidigt som vi tjänar pengar,  säger Emma.


Platsens författare är ett projekt i regi av Region Jönköping län. Det genomförs genom ABF Mullsjö, Biblioteket i Habo, Jönköpings litteraturhus och Tabergsådalens kulturhus och syftar till att ge ungdomar som ska börja i gymnasiet eller går på gymnasiet möjlighet att utveckla sitt skrivande. Till sin hjälp har de handledare i de arrangerande föreningarna och inspirationsförfattare.   

Lämna ett svar